Vandring i fjällen

Att tälta i fjällen

Prova att tälta i fjällen, en helt fantastisk upplevelse om du gör rätt. Är du bekväm av dig kan du slå upp ditt tält i närheten av fjällstationer eller stugor och betala en serviceavgift så att du får använda deras faciliteter. Ta alltid hänsyn till renskötseln och slå inte upp ditt tält för nära betande renar.

Gällande tält så kan jag rekommendera att du använder ett lättviktstält i form av ett tunneltält eller ett kupoltält. Se till att tältet har myggnät i öppningarna då mygg är något som är ofta förekommande på fjället under framförallt sommaren. Vill du bo ännu mer bekvämt kan du välja en bra lättviktskåta som är rymligare och stabilare än ett lättviktstält, men som förstås väger desto mer. Förutom mygg så ska ditt tält skydda dig från vind och regn.

Tips om var & hur du slår upp ditt tält:

  • Under sommaren om det är fint väder är det ofta lätt att hitta bra tältplatser. Se dock upp med att slå upp ditt tält för nära små bäckar som svämmar över fort om det skulle komma störtskurar.
  • Ska du tälta i fjällen på vintern så ställs det förstås högre krav på både dig och ditt tält. Försök hitta en vindskyddad plats att slå upp ditt tält på. När du satt upp tältet ska du skotta upp snö längs med tältets ytterkanter, det skyddar mot drag inne i tältet. Lägg upp en högre mur av snö på den sida vinden kommer från (lovartsidan). Gräv undan snön vid tältöppningen/absiden så att du får en yta för matlagning och för att ställa din packning på. Använd även tältpinnar anpassade för vinterbruk (de är betydligt längre) så ditt tält förankras ordentligt i snön.
  • Träna alltid på att sätta upp ditt tält hemma så att du kan grunderna. Det är betydligt mycket svårare att sätta upp ett tält första gången i den mer utsatta miljö som fjället erbjuder. Att öva på uppsättning i trädgården eller annan uteplats i lugnt väder är därav klokt.