Vandring i fjällen

Fjällväder

Vädret i fjällvärlden kännetecknas av att det är oberäkneligt och nyckfullt. Det som gör vädret i fjällen speciellt är bl.a. de stora höjdskillnaderna. De största skillnaderna hittar du mellan det väder som råder på kalfjället och det som råder i mer låglänt terräng. Ofta kan de upplevda skillnaderna i väder när du rör dig i fjällvärlden vara just din egen förflyttning mellan högre och lägre terräng.

Lyssna på/läs alltid aktuell väderprognos och planera din vandring/tur efter den. Lokala prognoser ges i lokalradion, på telefonsvarare och i fjällanläggningarnas egna TV-kanaler samt om du har internettäckning även via diverse appar du kan ladda ner och hemsidor du kommer åt med din mobil.  En prognos är förstås ingen garanti, så var förberedd på att bli överraskad av dåligt väder när du rör dig i fjällvärlden, ha alltid med dig förstärkningsplagg. Om du rör dig långt från fjällstationer och stugor bör du även se till att ha med dig sovsäck och minst vindsäck eller spade för att gräva bivack.

Upptäck förfrysningsskador i tid

När det är riktigt kallt och dessutom blåser är det mycket lätt att du drabbas av ytliga kylskador i framförallt ansiktet. De tar sig uttryck i vita fläckar på hyn. Behandlingen kan vara så enkel som värmeöverföring från en varm hand. Risken ligger i att du fortsätter att utsätta det drabbade området för kyla, så se till att söka lä eller vända om om väderleken blir för utmanande. Vänta inte för länge med att vända om, är du på vandring med andra så bör ni snabbt diskutera att vända om eller ta en alternativ färdväg om någon i sällskapet börjar uppvisa tecken på förfrysningsskador.

Prognostips: Varning för hårt väder på kalfjället betyder i praktiken att du ska ställa in din tur på kalfjället under den tid som prognosen gäller. Ger du dig ändå ut bör du vara ordentligt van vid fjällen och även bära utrustning anpassad för de förhållanden som råder.